4 vragen aan…  Machiel Vermeulen

4 vragen aan… Machiel Vermeulen

Machiel Vermeulen, Directeur Transport & Logistiek ABN AMRO Bank

  1. Wat is je het meest bijgebleven sinds de start van je rol als directeur transport & logistiek 2 jaar geleden?

Wat me het meest is bijgebleven is dat er al veel door de sector gedaan wordt. Nederland presteert goed op gebied van elektrificatie. Maar de snelheid van de transitie is wel afhankelijk van het segment en opdrachtgevers waar logistieke bedrijven mee te maken hebben. De extra kosten moeten immers wel binnen de keten worden goedgemaakt. Ik wil twee belemmeringen noemen. Enerzijds de netcongestie die bedrijven beperkt in de transitiemogelijkheden en dwingt tot creativiteit. Ten tweede komen we uit een tijd van ongekend hoge inflatie en daarom enorme stijging van de transportkosten, los van de energietransitie.

“Netcongestie beperkt bedrijven in de transitiemogelijkheden en dwingt tot creativiteit.”

  1. Hoe zien jullie de rol van banken in de sector transport & logistiek?

Verduurzaming van de maatschappij en dus ook de transportsector staat bij ABN AMRO hoog op de agenda. Daarom is het dus ook echt een belangrijk thema in onze gesprekken met klanten. Als financier moeten ook wij de transitie faciliteren; en hebben ons productenpalet hier op aangepast. Anderzijds vinden wij ook, net als onze klanten zelf, dat investeringen rendement moeten opleveren. De transport sector kan niet alleen verduurzamen, de hele keten moet verduurzamen. Bedrijven die verduurzaming serieus op de agenda hebben staan zijn wat ons betreft overigens meer toekomstbestendig dan degenen die dat niet hebben.

“De transport sector kan niet alleen verduurzamen, de hele keten moet verduurzamen. Dat is het spel tussen transporteur én opdrachtgever.”

  1. Heb je een inspirerend voorbeeld van logistieke bedrijven die op de goede weg zijn waar jullie aan meewerken?

Belangrijk in deze fase is kennisuitwisseling. De energietransitie eist anders denken door ondernemers en andere kennis van financiers. Inspirerend is voor mij het verhaal van Koninklijke Euser die de transitie echt samen met opdrachtgever Albert Heijn doormaakt. Maar ook de creativiteit en intrinsieke motivatie van bedrijven als E. van Wijk, TSN Groen en Oegema zijn prachtige voorbeelden.

  1. Wat is de belangrijkste volgende stap richting zero-emissie transport en welke randvoorwaarden moeten er komen om grotere stappen te kunnen zetten?

Er is al veel gedaan. Vergeet niet dat we in Nederland al één van de meest moderne wagenparken hebben. Maar versnelling is nodig. Dit kan door inzet van bio-brandstoffen in die gevallen waar zero emissie nog onmogelijk is. Maar ook dat een groter aantal bedrijven meer kan gaan investeren in zero emissie materieel. En eventueel door samenwerking de private laadinfrastructuur te bouwen die nodig is.

Ik wil drie randvoorwaarden noemen: Als eerste een gezamenlijke verantwoordelijkheid tussen opdrachtgever en transporteur. Ten tweede een consistent overheidsbeleid. Ten derde voldoende financiële ruimte voor innovatie, bijvoorbeeld door subsidiëring en groenfinanciering. De verbinding tussen alle stakeholders dus. “Vergeet niet dat we in Nederland al één van de meest moderne wagenparken hebben.”

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan en je ontvangt maximaal 1x in de maand onze nieuwsbrief.