Kurt Van Den Bergh, Reynaers Aluminium, over circulaire oplossingen die werken

Kurt Van Den Bergh, Reynaers Aluminium, over circulaire oplossingen die werken

In aanloop naar de conferentie Circulair Real Estate, spraken we met Kurt Van Den Bergh, Technisch Manager van Reynaers Aluminium Belux, die zich naast de productie van aluminium profielen ook bezighoudt met het ontwikkelen van circulaire oplossingen binnen de vastgoedketen.

 

Wat is de allergrootste uitdaging die u tegenkomt bij het implementeren van circulariteit in de vastgoedsector?

KvdB: “De grootste uitdaging bij het implementeren van circulariteit in de vastgoedsector is het streven naar behoud van de maximale waarde van een product binnen zijn toepassing. Dit wordt vaak onvoldoende besproken, maar is cruciaal. Circulariteit betekent dat producten van vandaag moeten voldoen aan de eisen van morgen, met de mogelijkheid om geüpgraded te worden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van vulelementen: systemen worden zo ontworpen dat ze flexibiliteit bieden en de overstap van dubbel glas naar driedubbel glas in de toekomst mogelijk maken.

De profielen kan men ook upgraden. Vandaag kan men starten met een standaard versie om naar de toekomst te gaan naar een thermisch verbeterde versie voor de raamprofielen. Door deze aanpasbaarheid verwachten we dat producten langer voldoen aan de behoeften van gebruikers.

Ook onderhoud speelt een belangrijke rol. Voldoende onderhoud verlengt niet alleen de prestaties van de elementen, maar zorgt er ook voor dat ze esthetisch blijven voldoen aan de verwachtingen. Dit alles draagt bij aan een lange levensduur van producten wanneer ze eenmaal in een project zijn toegepast.”

 

“Behouden van maximale waarde is cruciaal!

 

Hoe ondersteunen jullie anderen om hun ESG, CSRD doeleinden te behalen?

KvdB: Via overleg en samenwerking ondersteunen we bouwpartners, waaronder onze klanten, bij het behalen van hun ESG- en CSRD-doelstellingen. Hoewel de meeste van onze constructeurs kleine en middelgrote bedrijven zijn die vanaf 2026 niet verplicht zijn om volgens de CSRD-richtlijnen te rapporteren,  informeren we hen wel over de ESG-principes die we bij Reynaers Aluminium hanteren en die hun helpen in het behalen van hun doelen.

We richten ons op het voortdurend verminderen van de globale milieu-impact van onze producten, in samenwerking met onze leveranciers. Indien nodig, bieden we ook tools aan om aan de specifieke milieueisen van projecten te voldoen. Dit houdt in dat we samen met onze constructeurs oplossingen uitwerken die aan de eisen van hun klanten voldoen.

Daarnaast hebben we diverse certificaten beschikbaar, zoals milieuproductverklaringen (EPD’s), die constructeurs kunnen gebruiken om de milieu-impact van onze systemen aan te tonen. Kortom, we bieden onze klanten de nodige informatie en middelen om hun ESG-doelen of deze van hun klanten te ondersteunen.

 

Hoe werken jullie samen met andere spelers in de bouwsector om circulariteit in de keten te bevorderen?

KvdB: Alleen door samenwerking binnen en buiten de organisatie kunnen er stappen gezet worden. We overleggen met onze leveranciers, met ontwerpers en bouwheren en delen onze mogelijkheden op vlak van duurzaamheid. We werken nauw samen met onze leveranciers om onze milieudoelstellingen te realiseren, met name rond ESG-thema’s. Specifiek voor projecten in de ontwerpfase kunnen we architecten en investeerders oplossingen aanbieden die bijdragen aan een langere levensduur van onze systemen en die de demontage van elementen eenvoudiger maken. Dit laatste is een aspect dat momenteel nog te weinig aandacht krijgt tijdens het ontwerp van de gebouwschil.

Ik ben ervan overtuigd dat demontageprincipes, naast montagevoorschriften, steeds vaker een rol zullen spelen in het ontwerpproces van onze producten bij concrete projecten.

 

Noem één innovatie of circulaire ontwikkeling, waarvan u denkt dat dat grote veranderingen teweeg zal brengen?

KvdB: Een innovatie die naar mijn mening grote veranderingen zal teweegbrengen, is het ontwikkelen van bouwaansluitingen met aandacht voor eenvoudige demontage. Hoewel dit concept nog in de kinderschoenen staat, verwacht ik dat het steeds belangrijker zal worden, en niet alleen voor schrijnwerk.

 

“Demontageprincipes en montagevoorschriften gaan zeker een grote rol spelen in het ontwerpproces!

 

Hoe passen jullie het productassortiment aan voor de toekomst?

KvdB: Onze focus ligt op een lange levensduur van onze producten door ervoor te zorgen dat ze vandaag en ook morgen voldoen aan de verwachtingen van de gebruiker van een gebouw. Naast onze producten richten we ons ook sterk op de service die we onze klanten bieden op het gebied van circulair bouwen. Samen zoeken we naar oplossingen om hun projecten op een duurzame manier te realiseren.

 

“Op naar een systeem van prosperity in plaats van profit”

 

Welke impact verwacht u dat nieuwe wetgeving en normen rondom circulair bouwen zullen hebben op de bouw- en vastgoedsector?

KvdB: Nieuwe wetgeving en normen rondom circulair bouwen zullen zeker kansen creëren voor degenen die deze aanpak omarmen. Tegelijkertijd bestaan er zorgen, als het gaat over circulair bouwen, over de huidige manier van werken. Voorlopig blijft circulair bouwen vooral beperkt tot pilootprojecten, wat onvoldoende vertrouwen biedt aan bouwpartners om op grote schaal over te stappen.

Wat denkt u dat er nog moet gebeuren om de circulariteit verder te brengen? 

KvdB: In onze markt is er wel bewustwording rond circulariteit bij alle stakeholders, maar dit onderwerp krijgt spontaan nog te weinig aandacht. De drempels om er massaal op in te zetten blijven te groot, en de huidige voorbeelden zijn niet overtuigend genoeg om deze drempels weg te nemen. Ik denk dat regelgeving nodig zal zijn voordat circulariteit de standaard wordt in de sector.

Hoe ziet de toekomst van circulair bouwen in België er op de middellange termijn volgens u uit?

KvdB: Bij ons is er volop bewustwording en actie rond ESG, inclusief circulariteit. Circulair bouwen is een proces dat gestuurd wordt door vraag en aanbod. Op dit moment merken we dat de vraag vanuit de markt nog beperkt is, met een sterke focus op recyclage. Het is positief dat meer dan 95% van het aluminium uit de bouw wordt gerecycleerd en gebruikt als grondstof voor nieuwe profielen. Echter, circulair bouwen biedt op de middellange termijn mogelijk nog meer kansen voor onze producten. Wij zullen hierin een zeker een actieve rol spelen door verder te innoveren en bij te dragen aan een meer circulaire toekomst.

“Alleen samen kun je duurzame projecten vormgeven

 

Welke nieuwe mogelijkheden ziet u voor vastgoedprofessionals om te profiteren van circulaire bouwoplossingen? 

KvdB: De uitdaging ligt vooral in het delen van positieve ervaringen en het adresseren van de veelvoorkomende zorg over extra kosten. Het is belangrijk om het totale kostenplaatje in kaart te brengen, inclusief de kansen die circulaire bouwoplossingen op lange termijn bieden. Dit kan worden ondersteund met concrete voorbeelden om de voordelen duidelijk te maken.

 

Tot slot, Welke tip zou u collega’s binnen de branche meegeven om zich te ontwikkelen binnen circulair bouwen?

KvdB: Circulair bouwen is een breed concept dat op verschillende manieren kan worden ingevuld. Mijn tip zou zijn: kijk naar pilootprojecten en leer daaruit wat waardevol kan zijn voor jouw bedrijf.

Klik hier voor het volledige artikel

Circulair Real Estate België

Wil je ook geïnspireerd raken door circulaire visies en oplossingen en tevens van anderen horen die hier een leidende rol in nemen? Laat je inspireren en ga in gesprek over de kansen van circulariteit binnen de vastgoedsector op de conferentie Circulair Real Estate op 10 oktober in Brussel.

Voor meer informatie en inschrijving ga je naar www.circulairrealestate.com.

Inschrijven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan en je ontvangt maximaal 1x in de maand onze nieuwsbrief.