Criminele inmenging in de haven én logistieke ketens – hoe verzetten we ons ertegen?

Criminele inmenging in de haven én logistieke ketens hoe verzetten we ons ertegen?

Interessante inzichten tijdens de actuele studiedag over de twee grootste bedreigingen van de veiligheid: drugstransporten en cybercrime vorige maand.

“De materie waar we hier vandaag over spreken is iets wat in de hele haven op CEO level besproken wordt. Er wordt daarbij heel veel bezorgdheid geuit. Niemand in de haven wil geassocieerd worden met drugscriminaliteit”  Dit zei Stephan Vanfraechem Alfaport Voka vandaag op de 2e editie van Logistiek Safe & Secure België, waar hij samen met Frederic Keymeulen Transport en Logistiek Vlaanderen in gesprek ging over het veilig houden van medewerkers in de haven en logistieke sector ook buiten de haven. Een 100% screening van al het logistieke personeel riep wel reacties op. De meesten, zowel publiek als private partijen zagen dit in eerste instantie als een onrealistisch doel.

Dit onderwerp kwam voort uit de start van de bijeenkomst waar we ook met het Drugscommissariaat en het OM en een debat tussen de douane, politie en een grote containerrederij met terminal in onder meer Antwerpen. Drugscommissaris Ine Van Wymersch: “Drugscriminaliteit kunnen we niet alleen beperken tot een directe aanpak. Met alle partners moeten we een ecosysteem vormen met een belangrijke focus op de logistieke keten.” Tom Van Deun, OM: “Screening van medewerkers in de haven zit in ons stroomplan 2.0 voor de haven en is gestart. Deze en andere gerichte acties zijn hard nodig, er is vorig jaar tenslotte 120 ton drugs onderschept.” Marc Beerlandt (MSC): “Ik kan me kwaad maken om te zien wat de impact is op onze bedrijven, terwijl het zo makkelijk is om aan drugs te komen en hoe het in de media en in tv series verheerlijkt wordt.”

Kristian Vanderwaeren: “Ik ben een sterke believer van digitalisering en AI. Techniek kan alles. Tussen nu en enkele jaren kunnen we de drugs in nog veel meer zaken detecteren en in andere vormen.”

Hans Morren (Zeehavenpolitie): “Als je medewerker bij de drugscriminaliteit betrokken is geraakt, komt deze er niet uit. Het is belangrijk om aangifte te doen bij het OM en melding te maken bij de Politie.”

We sloten de studiedag af met een blok rondom digitalisering en cyber security. Een heldere uiteenzetting door Hussain Ahmed met de belangrijkste uitgangspunten van NIS2 en wat er nodig is om een juiste cyberstrategie te implementeren.

Karel Dekyvere (ook van KPMG Belgium) sloot de dag af en was niet te stoppen. “Er is een hele dunne lijn tussen hacken en beveiliging. Criminelen kijken ook hoe ze hun supply chain steeds verder kunnen verbeteren.” Hij deelde concrete internationale (en schokkende) voorbeelden hoe criminelen van het hacken van computers naar het hacken van mensen zijn gegaan.

Dit is slechts een klein deel van de inhoud, we hebben heel veel besproken. Het raken van de logistieke keten (zowel digitaal als fysiek) door criminelen kan vergaande gevolgen hebben voor iedereen. Alleen door (publiek privaat) samen te werken kunnen we de problemen het hoofd bieden. De problematiek is groot, gefaseerd zijn we stappen aan het zetten in samenwerking tussen douane, justitie en het bedrijfsleven en daar droeg deze dag ook aan bij.

Bedankt sprekers voor de inhoud, moderator Tony Verachtert voor de geanimeerde gesprekken en deelnemers voor jullie interactieve bijdragen aan deze studiedag.

Management Producties is een onafhankelijk mediabedrijf gespecialiseerd in het maken van strategische congresprogramma’s. Door live met elkaar het gesprek aan te gaan zonder commercieel belang kunnen we met elkaar echte stappen zetten. Samen maken we de toekomst!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan en je ontvangt maximaal 1x in de maand onze nieuwsbrief.