Zo’n 35% van het afval in Vlaanderen komt uit bouw- en sloopactiviteiten. Deze activiteiten zijn verantwoordelijk voor een groot deel van onze CO2 -voetafdruk; namelijk 5 à 12% van de totale nationale broeikasemissie. Een gezamenlijke omslag naar een circulaire economie kan in deze sector dus een enorm verschil maken.*)
Urban Mining is een belangrijk onderdeel binnen deze sector. Daarom heeft de Proeftuin Circulair Bouwen het project ‘Urban Mining van gebouwen’ opgezet over het creëren van waarde via het sluiten van materiaalstromen en hoe het potentieel van Urban Mining in de bouw- en sloopsector versterkt kan worden.
“Slimme allianties opzetten is de nodige opstap richting meer circulair bouwen.” Wim de Backer
Een belangrijke speler binnen dit project is Wim de Backer. Hij maakt vanaf 2019 deel uit van het VITO Nexus. Een multidisciplinair team die de verbinding maakt tussen hardnekkige transitievraagstukken zoals ‘circulaire economie’ en de ‘energiestransitie‘ en de maatschappelijke uitdagingen die hiermee gepaard gaan. Hij is sinds 2019 tevens coördinator van de Proeftuin “Circulair Bouwen”, in opdracht van de OVAM en Vlaanderen Circulair.
Op de eerste editie van studiedag Circulair Bouwen in 2021 was Wim de Backer één van de docenten. Kennis delen is bij hem prioriteit en daarom deelt hij graag de resultaten van de proeftuin over Urban Mining vanuit de Proeftuin Circulair Bouwen.
Klik hier voor alle informatie over de studiedag Circulair Bouwen.
*) Voor het volledige rapport, klik hier. Voor de samenvatting, klik hier.