Geert Verachtert
Directeur, Strategie & Business Development
Groep Van Roey
Waar ligt volgens u de grootste uitdaging op het gebied van circulair bouwen?
“De grootste uitdaging ligt volgens mij in een gemeenschappelijke definitie van circulair bouwen. Aan welke criteria moet een circulair gebouw minimaal voldoen? Iedereen realiseert zich dat circulair bouwen de norm moet worden maar door het ontbreken van een éénduidige definitie blijft circulair bouwen nu vooral een filosofie waarbij ingezet wordt op thema’s die relevant zijn voor het project. Het 100% circulaire gebouw bestaat (nog) niet.
Een andere uitdaging is dat het financiële verdienmodel van een circulair gebouw nog onvoldoende duidelijk is.. Daarvoor moet er enerzijds aangetoond worden dat de levenscycluskost van een circulair gebouw lager is dan van een traditioneel gebouw. Maar tegelijkertijd zullen ook de aanbestedingscriteria veel meer focus moeten leggen op die levenscycluskost en zal de wetgever circulair bouwen moeten verplichten op basis van bepaalde criteria. Zolang de vervuiler niet betaald zal het immers moeilijk worden om het huidige niveau van circulariteit te overstijgen.”
Hoe ziet de toekomst van circulair bouwen eruit volgens u?
“Veel zal afhangen hoe wordt omgegaan met de uitdagingen. De progressie die kan gemaakt worden zal immers de adoptiesnelheid beïnvloeden en ervoor zorgen dat circulair bouwen evolueert naar ‘business as usual’ ipv een veelheid aan pilootprojecten. Het is immers geen kwestie van het ontbreken van beschikbare bouwmethodes, materialen of technologie.”
“‘De bouwsector heeft de verantwoordelijkheid om de circulaire economie te omarmen”
Welke 3 tips zou u uw collega’s binnen de branche willen meegeven?
“Samenwerking en co-creatie met ervaren partijen zou mijn belangrijkste tip zijn. Bij Groep Van Roey hebben we tot nu toe erg ingezet op praktijkgericht onderzoek waarbij we ons, in co-creatie met kennispartners, richten op concrete pilootprojecten. Zo kom je snel tot actie en kunnen coalities van gelijkgezinden gemakkelijk gevormd worden.”
Hoe circulair bent u zelf?
“Volgens de definitie van Thomas Rau ben ik een tijdelijke gast bij host Aarde. Ik rij met een elektrische wagen, woon op 9 km van het werk en doe regelmatig aan home office.”