Tijdens de advanced studiedag gingen we samen met professionals die al bezig zijn met circulair bouwen, dieper in op thema’s als financiering, verzekerbaarheid, het juridische kader en het ondernemen van de toekomst.
In slechts 1 dag alle bouwstenen om je circulaire bouwproject verder te brengen. Schrijf je snel in!
0
Days
0
Hours
0
Minutes
0
Seconds
Hoe kom je verder met circulair bouwen?
Daar gingen we mee aan de slag tijdens deze studiedag. In 1 dag kregen de deelnemers de bouwstenen hiervoor; werd de benodigde kennis gedeeld, en werd er ingegaan op onderwerpen die belangrijk zijn om over na te denken als je de next step wilt maken binnen circulaire projecten.
Circulair bouwen wordt de norm, bereid je hierop voor en pak de opportuniteiten die het brengt. Tijdens deze 1-daagse advanced studiedag namen we de deelnemers mee in de laatste ontwikkelingen, oplossingen en mogelijkheden vanuit verschillende invalshoeken.
Jona Michiels
Jona is als bouwkundig ingenieur goed op de hoogte van de uitdagingen waarmee de industrie de komende jaren te maken krijgt. Hij heeft een passie voor duurzaamheid en innovatie en is de drijvende kracht achter het afstemmen van de verschillende bedrijven van Groep Van Roey op duurzaamheidsdoelstellingen. Daarnaast is hij bezig met het transformatieproces dat nodig is om deze doelen te bereiken.
Als expert in het ontwikkelen van innovatieve producten en diensten, is Jona voortdurend op zoek naar bedrijven die waarde toevoegen en passen binnen de missie en visie van Groep Van Roey. Hij stimuleert ook de samenwerking tussen verschillende actoren van de groep om tot de beste oplossing voor de klant te komen.
De afgelopen jaren heeft Jona zich verder gespecialiseerd in het ontwerpen van as-a-service modellen, zoals ESCO’s en het hybride woonmodel, met een focus op financierbaarheid. Deze expertise is mede ondersteund door een postgraduaat in Corporate Finance.
Philippe De Brabanter
Philippe De Brabanter is 57 jaar, waarvan hij al 33 jaar actief is in de verzekeringsbranche. 14 jaar lang heeft hij ervaring opgedaan bij AXA. Momenteel is hij 19 jaar actief bij Van Dessel Insurance Brokers, waar hij startte als kantoordirecteur en ondertussen is doorgegroeid naar technisch-commercieel adviseur bouwverzekeringen. Ten slotte is Philippe ook erg actief betrokken in verschillende projecten voor onder andere de stad Antwerpen, Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen en het ministerie van openbare werken.
Ruben Braecken
Ruben Braeken is architect en zaakvoerder van het multidisciplinair architectenbureau B+ architecten, en sinds 2018 ook zaakvoerder van Mosard. Mosard (Modular Open System for Architectural Design). Dit is een spin-off die zijn origine vond in 2014 uit het B+ lab, als studie waarbij veel voorkomende ontwerpmaten werden vergeleken met de maatvoeringen in bouwproducten, en uitgroeide tot een open source bouwstandaard om slimme steden, gebouwen en interieurs te ontwerpen. In 2018 richtte Ruben Braeken hiervoor een vzw op om het systeem te verankeren in de bouwwereld en om de bouwsector zowel betaalbaarder als klimaatvriendelijker te maken.
Dit jaar ontving Mosard de Belgian Building Award – Sustainability 2023!
Michiel Ritzen
Michiel Ritzen behaalde in 2004 zijn Masterdiploma Architectuur, specialisatie Techniek in Duurzaam Ontwerp, aan de Technische Universiteit Delft en behaalde in 2017 zijn Doctoraal Filosofie over de milieueffectrapportage van Building Integrated Photovoltaics (BIPV) aan de Technische Universiteit Eindhoven. Tot 2010 werkte Michiel Ritzen voor verschillende architectenbureaus als architect, intern auditor (ISO 9001), duurzame energie expert en milieueffectenbeoordelaar. Tussen 2010 en 2021 werkte hij als senior onderzoeker bij Zuyd Hogeschool in Heerlen en was daar programmaleider Circulaire Bouwtechnologie, over de interactie tussen de energietransitie en circulaire economie in de gebouwde omgeving. Momenteel is hij activiteiten leider onderzoek en senior expert circulariteit in de gebouwde omgeving bij de unit Smart Energy and Built Environment van VITO. Michiel Ritzen is technisch coördinator van het Europese H2020 onderzoeksproject ‘DRIVE 0’ en lid van de stuurgroep van het Europese H2020 onderzoeksproject ‘HOUSEFUL’, beide gericht op een circulaire gebouwde omgeving en de energietransitie.
Zijn missie is om de kloof tussen wetenschappelijk onderbouwde theorie en praktische realiteit op het gebied van circulariteit in de gebouwde omgeving te overbruggen door middel van onderzoek, disseminatie en capaciteitsopbouw. Met de combinatie van diepgaande kennis van circulariteit en praktijkervaring streeft hij in zijn werk naar het hoogst mogelijke niveau van verlaging van milieu-impacts
Sven De Meuter
Sven De Meuter, 7/8/79, Lic Rechten en Postgraduaat Bedrijfseconomie (KuLeuven)
Startte de loopbaan als assistent in de fac Rechten Kul en deed advocatenstage aan de balie Brussel.
Nadien en sinds 2007 werkzaam in familiebedrijf G&A De Meuter, gekend als grote sloper en grondwerker in en rond Brussel. Deze firma breidde haar activiteiten over de jaren heen uit met saneringen, asbestverwijderingen en sorteren en recycleren van afval en puin.
In de firma is Sven De Meuter in hoofdzaak verantwoordelijk voor de recyclage afdelingen All Belgian Recycling en De Meuter Recycling.
Ook is Sven lid van diverse beroepsverenigingen en volgde nog diverse praktijkgerichte bijscholingen, inzake grondverzet, betontechnologie etc. Ten slotte is hij via beroepsverenigingen lid van enkele adviescomités ter ondersteuning van beleidsontwikkeling en opmaken nieuwe wetgeving.
Jeroen Vrijders
Jeroen Vrijders is Head of Laboratory ‘Sustainable & Circulair Solutions’ bij Buildwise. Hij heeft de afgelopen jaren veel kennis opgedaan over circulair beton en urban mining
Hieronder vind je het programma met toelichting per lesblok.
Michael Ritzen, Senior Expert Circularity, VITO is moderator van deze studiedag. Michiel geeft een introductie en gaat kort in gesprek met de aanwezigen over waar sta je nu, waar loop je tegenaan en hoe ga je verder met ‘The next step’?
Voor de beoordeling van bouwgerelateerde activiteiten heeft de EU binnen de Green deal en meer specifiek de EU-taxonomie screeningscriteria aangegeven. Om meer kaders aan verduurzaming te geven heeft de Europese Commissie in de Green Deal het level(s) rapportagekader ontwikkeld. Vito brengt dit in de praktijk door dit toe te passen op werkelijke projecten. Wat zijn de lessons learned?
Michiel Ritzen, Senior Expert Circularity VITO
Dit lesblok gaat over de lessons learned van een circulaire ondernemer.
Ruben Braeken, circulair architect en zaakvoerder B+ Architecten en Mosard vertelt hoe zij circulaire projecten vormgeven. Als trotse winnaar van de Belgian Building Award – Sustainability deelt Ruben graag tips en geeft hij handvatten hoe je het in je eigen organisatie kunt toepassen.
Bij het circulair bouwen zijn er (nog steeds) een aantal uitdagingen. Een daarvan is het recycleren van de bouwmaterialen. Sven de Meuter is directeur van recyclagebedrijf de Meuter en vertelt vanuit de praktijk hoe zij dit doen, en wat er nodig is om het goed te kunnen recycleren. Jeroen Vrijders, Head of Laboratory ‘Sustainable & Circulair Solutions’ bij Buildwise, deelt zijn kennis en expertise over circulair beton en urban mining.
Jona Michiels, Innovation Manager, Groep Van Roey gaat tot slot in op de vraag wanneer circulair bouwen financieel interessant is en hoe je circulaire bouwprojecten kunt financieren.
Philippe de Brabanter, Specialist bouw- en technische verzekeringen, Van Dessel Insurance Brokers zal tijdens dit lesblok ingaan op de uitdagingen van contracten, de risico’s en het verzekeren van circulaire projecten. Uiteraard is er ook tijd voor jouw vraag.
Het komende uur ga je in kleine groepjes in gesprek over een aantal circulaire uitdagingen en thema’s. Interessant om elkaars visie te horen en te netwerken.
Het komende uur ga je in kleine groepjes in gesprek over een aantal circulaire uitdagingen en thema’s. Interessant om elkaars visie te horen en te netwerken.
Waarom u dit Niet mag missen
CONNECT
SHARE
CREATE
Meer nieuws over Circulair Bouwen? Hier houden we je op de hoogte. Maar je kan je hier natuurlijk ook aanmelden voor de nieuwsbrief om de volgende editie niet te missen!
5 vormingsuren
Les Ateliers des Tanneurs
Leerlooiersstraat 58-62
(Onthaal nr. 60A)
1000 Brussel
Parkeren kan bij Parking Poelaert.
Op 12 minuten loopafstand van Brussel Centraal.
Deze dag is bedoeld voor iedereen die al een (of een aantal) circulaire project(en) heeft opgestart, of stappen heeft gezet om te gaan starten met een circulair project. Deze dag is bedoeld voor een brede doelgroep van financiële en juridische organisaties tot de bouwbedrijven en producenten.
- Managers en projectleiders werkzaam in de vastgoedsector, zoals projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers, architectenbureaus, advies- en ingenieursbureaus, aannemers, bouwbedrijven en andere vastgoedorganisaties
- Managers en projectleiders werkzaam binnen de utiliteitsbouw of weg- en waterbouw
- Managers en directeuren van fabrikanten en andere toeleveranciers bouwsector
- Beleidsmakers en adviseurs werkzaam zijn bij overheden, waterschappen, kennisinstellingen, juridische en financiële organisaties én managers uit de commerciële sector.
Ben je nog startend met een circulair project en wil je juist wat meer de basics horen? De lessons learned? Kijk dan is bij onze Studiedag Circulair Bouwen.
Verdere kennis opdoen over de verschillende bouwstenen voor circulair vastgoed: waaronder ook trends, processen en mogelijkheden in circulair bouwen. Het kunnen communiceren met opdrachtgevers, productontwikkelaars, fabrikanten, investeerders, gezagdragers en andere stakeholders over het circulaire bouwproces. Beter de achtergrond begrijpen van alle facetten van een circulair project, zodat je verderop in het proces niet tegen problemen aan loopt. Hiermee wordt het starten van nieuwe circulaire bouwprojecten en het toepassen van de kennis binnen en buiten uw organisatie vanuit uw rol binnen de bouwketens versterkt.
Ben je nog startend met een circulair project en wil je juist wat meer de basics horen? De lessons learned? Kijk dan is bij onze Studiedag Circulair Bouwen.
De kosten van deze cursus bedragen €749,- (excl. BTW) per deelnemer. Dit is inclusief lunch, netwerkborrel en consumpties.
Schrijf je je in voor de Studiedag Circulair Bouwen én deze Advanced studiedag, dan is de combinatieprijs €1349,- (excl. BTW) per deelnemer.
GROEP
Wil je je met 3 of meer mensen tegelijk inschrijven, bijvoorbeeld uit een bedrijf, of met samenwerkingspartners vanuit de keten/je regio? Neem dan contact met ons op voor een combinatieticket. Stuur een mail naar info@managementproducties.com en geef aan dat het om een multiple inschrijving gaat voor de Studiedag Circulair Bouwen op 20 september. Dan nemen we contact met je op.
Medewerkers in vast dienstverband bij een KMO gevestigd in Vlaanderen kunnen een beroep doen op de KMO-portefeuille voor een subsidie. Management Producties is geregistreerd dienstverlener onder nummer: DV.O100166.
Mocht je bij nader inzien verhinderd zijn, dan kan je je altijd gemakkelijk en kosteloos laten vervangen door een collega. Als dat niet kan, kan je tot drie weken voor de bijeenkomst nog kosteloos annuleren (alleen schriftelijk). Daarna ben je het volledige deelnamebedrag verschuldigd. Als je je inschrijft binnen 3 weken voor het event, kan je niet meer kosteloos annuleren.
Impressie voorgaande editie? Bekijk het hiernaast!