Waarom zou warmte in Nederland veel duurder moeten zijn dan in andere landen?

Waarom zou warmte in Nederland veel duurder moeten zijn dan in andere landen?

In Nederland staat de warmtevoorziening voor een transitie, waarbij lessen kunnen worden getrokken uit buitenlandse voorbeelden, aldus Annelies Huygen, onderzoeker van energiemarkten bij TNO en de Universiteit Utrecht. Huygen werd onlangs geïnterviewd door Evelien Schreurs van Warmte365 in aanloop naar de Studiedag Warmte in Wijken op 26 maart 2024.

Hieronder een korte outline van het artikel, welke verder volledig hier (website warmte365) te lezen is.

De uitdaging

In Nederland betalen consumenten significant meer voor hun warmtevoorziening dan in veel andere Europese landen. Huygen ziet een duidelijke noodzaak voor verandering. “Je ziet dat consumenten hier vaak honderden euro’s per jaar meer kwijt zijn dan in bijvoorbeeld Zweden, Duitsland, België, Frankrijk en Denemarken,” merkt ze op. Ze pleit voor een aanpak waarbij meer transparantie, minder strikte regulering en de invoering van lage temperatuur warmtenetten centraal staan.

Inspiratie uit Denemarken

Een belangrijk voorbeeld dat Nederland kan volgen, is de geïntegreerde energievoorziening in Denemarken, waar warmte, elektriciteit en koeling slim worden gecombineerd. Huygen benadrukt het belang van deze integratie: “Ik zou veel liever zien dat wij het doen zoals in Denemarken, daar zijn vaak transvisies voor de gehele energievoorziening in wijken.”

De rol van lage temperatuur warmtenetten

Een sleutel tot een duurzamere warmtevoorziening in Nederland is de invoering van lage temperatuur warmtenetten, die een meer betaalbare en flexibele optie bieden. Huygen stelt dat 60 procent van de huizen al geschikt is voor dergelijke systemen en benadrukt de noodzaak om te beginnen met de aanleg ervan. Dit staat in contrast met de huidige voorkeur voor hoge temperatuur netten, die duurder en minder efficiënt zijn.

Vooruitblik

Huygen ziet een toekomst waarin de Nederlandse wet- en regelgeving innovatie bevordert, ruimte biedt voor nieuwe initiatieven zoals energiecoöperaties, en de weg vrijmaakt voor een geïntegreerde en duurzame energievoorziening. “Veel regulering om de consument te beschermen, houdt deze ook vast in die passieve positie,” legt Huygen uit, pleitend voor een systeem dat consumenten actief betrekt bij hun energievoorziening. Het potentieel voor positieve verandering is aanwezig, mits er bereidheid is om te leren van succesvolle voorbeelden uit het buitenland en de nodige aanpassingen in het beleid te maken.

 

Verder praten met Annelies Huygen? Kom naar de Studiedag Warmte in Wijken en doe mee!

Warmte365 is mediapartner van deze studiedag.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan en je ontvangt maximaal 1x in de maand onze nieuwsbrief.