Het belang van ondergrondse energieopslag is een zeer belangrijke voorwaarde voor een energiesysteem wat onze toekomstige energiezekerheid moet garanderen. Tussen 2030 en 2050 zal er een grote vraag naar energie ontstaan en dus ook naar de opslag en distributie ervan. Waterstofopslag in gasvelden en zoutcavernes ziet er uit als een haalbare optie, maar dit alleen zal niet genoeg zijn.
Om energietekorten op te kunnen vangen zal er een combinatie van waterstof en duurzaam opgewekte energie opslag moeten zijn om flexibiliteit toe te voegen aan het net. Maar ook het Nederlandse elektriciteitsnet zal een flinke metamorfose moeten ondergaan om aan de toekomstige vraag te kunnen voldoen.
Een van de cases die we moeten oplossen is overbelasting tegen gaan en een balans vinden tussen de hoge en lage vraag naar elektriciteit. Gaat netcongestie voldoende flexibiliteit bieden om iedereen te kunnen voorzien van stroom? Gaan regionale energiehubs de industrie voldoende toevoer kunne leveren van groene energie? En welke innovaties gaan ons helpen om toekomstige vraagstukken op te lossen?