In het Vlaamse dorp Westerlo bevindt zich Kamp C, een provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie. Het centrum heeft onlangs ’t Centrum geopend, het eerste circulaire kantoorgebouw van België. ’t Centrum is ontworpen met als doel zo min mogelijk afval te produceren. Dit is bereikt door gebruik te maken van gerecyclede materialen en materialen die volledig recyclebaar zijn. Daarnaast is er veel aandacht besteed aan energiezuinigheid. Het gebouw maakt gebruik van zonnepanelen, een warmtepomp en ventilatie met warmteterugwinning om zo min mogelijk energie te verbruiken.
Van april tot en met oktober 2023 staat er op de site van ’t Centrum nu ook een nieuw project dat bezichtigd kan worden: The Exploded View Beyond Building.
Dit is een modelwoning dat volledig is opgebouwd uit biobased materialen. Het bevat meer dan 100 biogebaseerde bouwtoepassingen voor onder andere gevels, wanden en vloeren. Dit gebouw is gemaakt van materialen zoals hout, hennep en leem en is daarmee volledig biologisch afbreekbaar. Het gebouw ademt letterlijk en figuurlijk natuurlijk materiaal uit en zorgt voor een gezond binnenklimaat. Het is een circulaire constructie die laat zien hoe de toekomst van de bouwsector eruit kan gaan zien. Er wordt gebruik gemaakt van materialen die wel al bestaan, maar nog niet hoogwaardig worden ingezet. De modelwoning laat zien hoe de materiaalstromen met de bijbehorende milieu-impact anders kunnen worden ingezet, om de bouwsector te inspireren zich te vernieuwen.
Bij dit project is het duidelijk dat duurzaam bouwen niet mogelijk is zonder de hele keten hierbij te betrekken. Samenwerking binnen de keten is een belangrijk thema, dat we altijd meenemen in onze programma’s van congressen en studiedagen. Op de Studiedag Circulair Bouwen delen gastdocenten vanuit verschillende kanten van de keten hun kennis met de deelnemers om samen verder te komen en om te schakelen naar circulair bouwen.
Voor deze Studiedag Circulair Bouwen zitten we in Westerlo bij Kamp C en sluiten we de dag af met een rondleiding om in de praktijk te zien hoe zo’n circulair gebouw tot stand is gekomen en met welke materialen. Tijdens de rondleiding wordt het circulaire concept van het gebouw uitgelegd. Zo wordt er verteld hoe het hout van het oude gebouw dat op dezelfde locatie stond, is gebruikt voor de constructie van het nieuwe gebouw. Ook wordt er uitgelegd hoe het regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de toiletten en de buitenkraan. Er is dan ook de mogelijkheid om ‘The Exploded View Beyond Building’ te bezoeken.
De rondleidingen door ’t Centrum en het biobased gebouw laten zien wat er mogelijk is op het gebied van duurzaam bouwen. Het laat ook zien welke interessante en vernieuwende ontwikkelingen er zijn en waar we in de toekomst hopelijk steeds meer van zullen zien.
Klik hier voor het programma, de sprekers en overige informatie over de studiedag Circulair Bouwen (van het voor- en najaar 2023).