Over de toekomst van de industrie in Nederland, met de focus op energieonafhankelijkheid, de de-industrialisatie in Nederland en geopolitieke invloeden vanuit De Verenigde Staten en China die de industrie in Nederland verleiden.
Nederlands Industrie Debat 2023 was een groot succes!
Neem deel aan de volgende editie van dit congres en krijg waardevolle inzichten van topexperts om de uitdagingen en kansen van de industrie in Nederland aan te pakken.
0
Days
0
Hours
0
Minutes
0
Seconds
Staande voor kritieke uitdagingen zoals het vertrek van belangrijke industrieën en de bijkomende economische implicaties, speelt Nederland een riskant spel met de werkgelegenheid en verdiencapaciteit. Het vertrek van grote industriële spelers betekent niet alleen verlies van banen, maar ook een daling in de koopkracht en levenskwaliteit van burgers, en verlies aan essentiële verdiencapaciteit voor overheden op alle niveaus.
In een poging om deze dringende kwesties aan te pakken en concrete oplossingen te bieden, lanceert Het Nederlandse Industrie Debat 2023. Dit cruciale evenement brengt een diverse groep stakeholders samen, waaronder meer dan 80 senior management en C-level executives uit de industrie en energie, overheid, zakelijke dienstverlening, en de academici. Samen zullen we diepgaande dialogen voeren, kritieke uitdagingen bespreken en collaboratieve strategieën ontwikkelen om een duurzame, evenwichtige en welvarende toekomst voor de Nederlandse industrie te verzekeren.
Benieuwd naar de rol die u kunt spelen in deze beslissende tijden? Meld u nu aan voor Het Nederlandse Industrie Debat 2023! Neem deel aan de discussie, deel uw inzichten, en draag actief bij aan het vormgeven van de toekomst van de industrie in Nederland!
Hans van den Berg
President
Tata Steel
Hans Coenen
Lid Raad van Bestuur
Gasunie
Cora van Nieuwenhuizen
Voorzitter
Energie Nederland
Frans Everts
President-Directeur
Shell Nederland
Arend Jan Boekestijn
Professor Geopolitiek & Strategie
Universiteit Utrecht
Karlo van Dam
Directeur Verduurzaming Industrie
Ministerie van Economische Zaken & Klimaat
Remco de Boer
Moderator
Studio Energie
Guido Janssen
Co CEO
Nyrstar
Coby van der Linde
Directeur
CIEP
Hieronder vind je het programma. Klik op de onderwerpen voor meer informatie!
door moderator Remco de Boer
Met de Verklaring van Versailles hopen Europese leiders energieonafhankelijkheid te creëren voor Europa. Energieweerbaarheid en Europese autonomie staan in de Verklaring van Versailles centraal. Maar naast volledige energieonafhankelijkheid, komt er zo ook een snellere overgang naar hernieuwbare energie voor heel Europa. Een mooi streven, wat tevens volledig noodzakelijk is, maar waar halen wij straks deze energie vandaan? De noodzaak om op korte termijn samen te werken met landen buiten de Europese Unie is aanwezig, maar dit kan ook zorgen voor afhankelijkheid van energie die we nu nodig hebben om te komen waar Europa wilt zijn. Wat voor invloed heeft dit straks op Nederland?
We bespreken dit uitvoerig met:
- Hans Coenen, Lid Raad van Bestuur, Gasunie
- Cora van Nieuwenhuizen, Voorzitter, Energie Nederland
- Coby van der Linde, Directeur, CIEP
- Frans Everts, President-Directeur, Shell Nederland
Door het afschalen van de gaswinning in Groningen, tot aan de kraan definitief dicht draaien, worden afhankelijkheden van andere landen alsmaar groter. Dit zorgt ervoor dat Nederland meer kwetsbaar wordt voor politieke druk van buiten, volgens Rob de Wijk, Founder, HCSS. De investeringen en leningen die beide landen uitgeven, zorgen indirect voor veel politieke invloeden. Moeten wij als Europa zijnde niet zelf opzoek gaan naar zeldzame aardmetalen op Europees grondgebied? En welke gevolgen zitten vast aan contracten sluiten met De Verenigde Staten en/of China?
We bespreken dit uitvoerig met:
- Arend Jan Boekestijn, Assistent-Professor Geopolitieke Strategie, Universiteit Utrecht
Maatschappelijke draagvlak voor onze industrie, ontbreekt volledig. Onderzoeken die wijzen op “subsidies” die gegeven worden door de Nederlandse overheid, maakt het niet makkelijker voor onze industrie. Daarnaast brengt de onbalans in de energiedriehoek nog meer zorgen met zich mee, zoals de investeringen die gemaakt moeten worden in de Nederlandse industrie. Gebeurd dat niet? Dan kunnen we er vanuit gaan dat we langzaamaan afbouwen en er dus ook minder banen in Nederland blijven. Hoe hebben we straks nog invloed hierop? En hoe kijkt de industrie hier naar?
We gaan in gesprek met de gehele keten om te kijken naar de stand van zaken omtrent de drie pijlers van de energietransitie. Leveringszekerheid, betaalbaarheid en duurzaamheid vormen de driehoek. Wat veroorzaakt disruptie tussen de drie onderwerpen? En hoe brengt de energie-driehoek ons naar de doelen van 2050? Volgens de Europese Commissie is het niet haalbaar om de gasvoorraden voor 2023 aan te vullen. Wat gebeurd er dan de industrie die hier gevestigd zit? Worden die straks weggetrokken door subsidies vanuit de VS?
We bespreken dit uitvoerig met:
- Hans van den Berg, President, Tata Steel Nederland
- Karlo van Dam, Directeur Verduurzaming Industrie, Ministerie van Economische Zaken & Klimaat
- Guido Janssen, Co-CEO, Nyrstar
Waarom je dit Niet mag missen
CONNECT
SHARE
CREATE
Hier houden we je op de hoogte. Maar je kan je hier natuurlijk ook aanmelden voor de nieuwsbrief om de volgende editie niet te missen!
Theater De Kom, Cityplaza,
Stadsplein 6
3431 LZ Nieuwegein
Op Het Nederlandse Industrie Debat komt het bedrijfsleven en de overheid samen om over de toekomst van de industrie in Nederland in gesprek te gaan. Energieproducenten, de industrie en de chemie zijn de voornaamste sectoren die hier aanwezig zijn. De toekomst van onze energie raakt niet alleen de benoemde sectoren, maar eigenlijk iedereen die afhankelijk is van energie en de Nederlandse industrie. Vandaar dat wij de gehele supply chain van energie en de industrie verwachten op dit toonaangevend congres.
EDITIE 2023
Eén of meer professionals van de volgende organisaties hebben zich aangemeld:
Bilfinger Tebodin Netherlands B.V., Bredenoord, CIEP, Corre Energy, De Ingenieur, Energeia Energienieuws, Energie-Nederland , Erasmus Universiteit Rotterdam, ExxonMobil, Gasunie, GIGA Storage, HVK Stevens Belastingadvies, Imbema Holland, IPS Nederland, Iv-Industrie, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, MK Unlimited, Nobian HQ, Nobian Industrial Chemicals, Nuclair-21, Nyrstar, Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta, Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam, Shell Nederland, Smulders, Studio Energie, Tata Steel , Universiteit Twente, Universiteit Utrecht
De kosten van dit middagcongres bedragen 349,- (excl. BTW) per deelnemer.
Deelnemers die werkzaam zijn bij de overheid, kunnen zich inschrijven voor 249,-
STUDENTEN
We vinden het belangrijk dat de toekomstige managers aanwezig zijn op deze bijeenkomst. Zit jij in het laatste jaar van je studie? Dan ben je van harte welkom om deel te nemen voor een studententarief van 50,- (incl. BTW en consumpties). Stuur een mailtje naar info@managementproducties.com met een kopie van je studentenkaart en het verzoek tot deelname. Het aantal studentenplaatsen is gelimiteerd.
Mocht je bij nader inzien verhinderd zijn, dan kan je je altijd gemakkelijk en kosteloos laten vervangen door een collega. Als dat niet kan, kan je tot drie weken voor de bijeenkomst nog kosteloos annuleren (alleen schriftelijk). Daarna ben je het volledige deelnamebedrag verschuldigd. Als je je inschrijft binnen 3 weken voor het event, kan je niet meer kosteloos annuleren.