De energietransitie van woonwijken, het is een essentieel onderwerp. Warmte is daarbij één van de meest interessante oplossingen en tegelijk zeer complex. Deze studiedag biedt inzichten van experts over wetgeving, financiering, innovatieve technologieën, planning en efficiënte exploitatie van warmtenetten in de gebouwde omgeving. We kijken uit naar de 3e editie.
Studiedag:
In slechts 1 dag ben je helemaal op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over de mogelijkheden van warmteprojecten implementeren in de gebouwde omgeving.
0
Days
0
Hours
0
Minutes
0
Seconds
Na twee succesvolle edities zullen we opnieuw het gesprek aangaan over: ‘Hoe komen we van het gas af om onze warmteprocessen draaiende te houden?’
In één dag duik je de diepte in om alles over warmte in de gebouwde omgeving te bespreken; de benodigde kennis wordt gedeeld, er wordt ingegaan op onderwerpen die belangrijk zijn om over na te denken als je de next step wilt maken in verduurzaming van jouw processen.
Om te komen tot energieneutrale en zelfs energiepositieve woonwijken is een belangrijke oplossing om de transformatie naar gasloze woonwijken verder te brengen. Alle 7 miljoen woningen moeten in 2050 van het gas af zijn. De woningcorporaties bezitten circa 2,3 miljoen woningen. Bestaande en nieuwe warmtenetten kunnen hierbij een belangrijke oplossing zijn.
Iedere gemeente heeft inmiddels een transitievisie warmte moeten opstellen en de hybride warmtepomp is vanaf 2026 al de norm. Het is een flinke opgave. Het is daarbij essentieel dat we met alle betrokken partijen kennis en lessons learned delen vanuit de praktijk en de ontwikkeltrajecten naar de toekomst. Dat is de reden voor deze studiedag Warmte in Wijken.
Hieronder het programma. Klik op de sessie voor een toelichting per module.
Door voorzitter Lex Bosselaar, Expert duurzame warmte en koude / Expert renewable energy
Op 1 januari 2026 moet de Wet collectieve warmte (Wcw) in werking gaan treden. De nieuwe spelregels uit deze wet moet (o.a.) de groei van collectieve warmtesystemen gaan stimuleren.
Laat je informeren over wat straks onder de Wcw kan, mag en moet. Ook de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie wordt kort aangestipt. Deze wet verankert verschillende gemeentelijke ‘warmte-instrumenten’ in de Omgevingswet, en moet samen met de Wcw gemeenten in staat stellen de beoogde sleutelrol in de warmtetransitie te vervullen.
- Keesjan Meijering, Partner | Advocaat bij AKD, Lid Programmaraad Wet- & Regelgeving Stichting Warmtenetwerk
Er zijn verschillende financierings- en subsidiemogelijkheden voor warmtenetten. De WIS (Warmtenetten InvesteringsSubsidie): voor projecten die snel van start kunnen gaan en zichzelf niet terugverdienen. Proeftuin aardgasvrije wijken: rijksbijdrage om een dorp/wijk/buurt aardgasvrij of -ready te maken. SAH0-regeling: woningcorporaties en overige verhuurders kunnen max Eur 5000 per huurwoning subsidie krijgen voor de aansluiting op extern warmtenet. Stimulering duurzame energieproductie en klimaattransitie (SDE++): voor bedrijven/(non-profit)instellingen die hernieuwbare energie produceren of co2 reducerende technieken toepassen. ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie): tegemoetkoming bij de aankoop van zonneboilers en warmtepompen en de subsidie voor aansluiting op een warmtenet. Wat zijn nu alle mogelijkheden en wat is interessant om te weten? Hoor alles over de financieringsmogelijkheden en -modellen.
- Leo Valkenburg, Manager Energie, Water, Telecom, BNG Bank
Door innovatie is er steeds meer technisch mogelijk. Welke oplossingen zijn er en wanneer is het toepasbaar?
De eerste stappen zijn gezet. Waarom heeft de gemeente voor deze wijk gekozen? Wat zijn de stappen geweest en welke lessen zijn er geleerd met elkaar? Wat werkt wel en wat niet? Hoe hebben de partners hierin samengewerkt? Laat je informeren en inspireren door:
- Lydia Hameeteman, Strategisch Adviseur Energietransitie, Gemeente Rotterdam
- Martin Roders, Teamleider Vastgoedexpertise, Woonbron
In gesprek met elkaar over:
- waar loop je tegenaan?
- hoe is dat opgelost?
- wat kunnen we leren van elkaar?
Wat is er nodig om de participatie te versterken? Hoe bereik je de juiste personen? Hoe faciliteer je samenwerking? Om die andere personen die je niet zo snel ziet en/of spreekt te bereiken is een andere aanpak nodig. Welke vragen zijn belangrijk om te stellen, zowel nu als in de toekomst. Hoe pak je deze processen aan bottom up? Marcel Heskes, Co-Founder, Squarewise, deelt zijn brede en specifieke expertise op dit vlak.
Over de samenwerkingen tussen woningcorporaties in de Drechtsteden en het aansluiten van zowel corporatiewoningen als koopwoningen op het warmtenet.
- Welke afspraken hebben de corporaties en HVC onderling gemaakt?
- Hoe zien deze afspraken eruit in de praktijk?
- Waar zitten (nog) de uitdagingen?
De lessons learned over hoe zij het hebben aangepakt en wat ze er van meenemen naar volgende projecten vertelt Dyon Noy, Partner bij Atriensis projecten en Eric Dieleman, Regioregisseur Warmtetransitie Drechtsteden.
In gesprek met elkaar over:
- waar loop je tegenaan?
- hoe is dat opgelost?
- wat kunnen we leren van elkaar?
Betrokken gastdocenten. Binnenkort maken we hier de overige docenten bekend.
Martin Roders
Teamleider Vastgoedexpertise
Woonbron
Lydia Hameeteman
Strategisch Adviseur Energietransitie
Gemeente Rotterdam
Lex Bosselaar
Onafhankelijk expert warmte en koude
Voorzitter Studiedag
Lex Bosselaar heeft 31 jaar gewerkt bij RVO aan de voorgangers aan warmtevoorziening in vele vormen. Eerst voor zonnewarmte, later in de breedte voor duurzame warmte. Sinds 2009 bij het expertisecentrum warmte (nu NPLW) aan warmtenetten, warmtepompen en andere aardgasvrije varianten. Hij heeft o.a. bijgedragen aan het protocol monitoring hernieuwbare energie, de uniforme maatlat gebouwde omgeving, de duurzaamheidsrapportage voor warmtenetten en de WIS-regeling. Daarnaast heeft hij beleidsadvies gegeven aan het ministerie van EZK over de warmtewet en subsidieregelingen.
Dyon Noy
Partner
Atriensis
Met zo’n 130 collega’s ondersteunt Atriensis woningcorporaties bij hun verduurzamingsopgave. Van energielabels tot concrete uitvoeringsplannen van woningcomplexen en verduurzamingsbeleid voor de totale woningvoorraad. Ook adviestaken rondom het uitfaseren van aardgas in corporatiebuurten behoren tot het dagelijkse werk. Omschakeling van verwarming van bestaande woonbuurten op basis van aardgas naar duurzame warmte is topsport. Dat durf ik wel te stellen vanuit onze dagelijkse adviespraktijk. Er heerst nu eenmaal negatief sentiment, wet- en regelgeving is niet op orde en er zijn nieuwe nog niet bestaande samenwerkingsvormen vereist. De actuele praktijk is dat het tempo extreem traag is. Woningcorporaties beloofden eind 2024 20% van hun woningen uiterlijk 2034 gasvrij te zullen maken: landelijk 450.000 sociale huurwoningen. Dat klinkt utopisch. Het goede nieuws is dat er wel degelijk succesverhalen zijn. Complete wijken waar het corporatiebezit aardgas inruilt voor een duurzaam warmtenet. Wat blijken voor corporaties en hun huurders de belangrijkste redenen om niet of wel mee te doen? En hoe richt je het planproces in dat je de hoogste kans op een succesvolle transformatie hebt?
Keesjan Meijering
Partner | Advocaat bij AKD
Lid Programmaraad Wet- & Regelgeving Stichting Warmtenetwerk
Keesjan Meijering is advocaat met een sterke focus op warmteprojecten. In warmteprojecten ondersteunt hij onder meer leveranciers, netwerkbedrijven, energiecoöperaties, (lokale) overheden, ontwikkelaars en woningcorporaties.
Leo Valkenburg
Sr. Manager Energie, Water en Telecom
BNG Bank
De laatste 15 jaar o.a. verantwoordelijk voor projectfinanciering van diverse projecten in de Glasvezelinfrastructuur, Geothermiesector en Warmtenetten. Daarnaast onderhoudt Leo als accountmanager contacten met de Energienetbeheerders en de Drinkwater bedrijven. In samenwerking met Ministeries en andere partijen is BNG onder meer betrokken bij de totstandkoming van een waarborgfonds voor warmtenetten, waarmee wordt beoogd de financieringslasten aanzienlijk te verlagen en de operationele zekerheid van het netwerk door de overheid te garanderen
Marcel Heskes
Co-Founder
Squarewise
Marcel is mede-initiatiefnemer van Squarewise en al jaren actief in de energietransitie in de gebouwde omgeving. Zowel vanuit het bedrijfsleven als voor de overheid. En van kleine innovaties, en concrete wijkaanpakken tot aan landelijke strategieën. De rode draad van Marcels werkzaamheden in de afgelopen jaren: met de energietransitie aan een mooiere samenleving werken; een eerlijke, rechtvaardige energietransitie helpen realiseren. In 2024 heeft Marcel daarover ook een podcastreeks opgenomen: Operatie Eerlijke Energietransitie.
Waarom u dit Niet mag missen
CONNECT
SHARE
CREATE
Meer nieuws over Warmte? Hier houden we je op de hoogte. Maar je kan je hier natuurlijk ook aanmelden voor de nieuwsbrief om de volgende editie niet te missen!
De studiedag vindt plaats bij VNAB, Rotterdam. Deze locatie is erg goed te bereiken met de metro, op enkele minuten van Rotterdam CS. Daarnaast hebben we een korting beschikbaar voor parkeren.
Deze bijeenkomst is interessant voor:
- Sustainability en energie managers
- Programmamanagers energie van gemeenten
- Vastgoedontwikkelaars
- Woningcorporaties
- Stedenbouwkundigen
- Ruimtelijke planners
- Bedrijventerreinen
- Afval en recyclingbedrijven
- Netbedrijven
- Energiebedrijven
- Coöperaties
Om een idee te krijgen van wie je kunt verwachten tijdens deze studiedag, zie je hieronder een lijst van organisaties waarvan 1 of meerdere deelnemers hebben meegedaan:
Aardyn; ACM; Amersfoort2014; Beauvastgoed Beheer; BNG Bank; Bouwgroep Dijkstra Draisma; Croonwolters&Dros; DEVO; Energie-Nederland; Ennatuurlijk; Gemeente Dalfsen; Gemeente De Ronde Venen; Gemeente Den Haag; Gemeente Dordrecht; Gemeente Eindhoven; Gemeente Gooise Meren; Gemeente Leeuwarden; Gemeente Purmerend; Gemeente Rotterdam; Mijnwater Energy; P2 Projectmanagement; Stantec; TNO: TRAJECT Adviseurs & Managers; TU Delft; Universiteit Utrecht; VNG – Vereniging Nederlandse Gemeentes; Voestalpine.
De kosten van deze studiedag bedragen €749,- (excl. BTW) per deelnemer. Dit is inclusief lunch, netwerkborrel en consumpties.
OVERHEID en WONINGCORPORATIES
Overheden kunnen gebruik maken van een gereduceerd tarief van €599,- (excl. BTW) per persoon. Als uit de bedrijfsnaam niet blijkt dat je een overheidsbedrijf bent, geef dan OVERHEID of WONINGCORPORATIE aan bij promotiecode op het inschrijfformulier.
GROEP
Wil je je met 3 of meer mensen tegelijk inschrijven, bijvoorbeeld uit een bedrijf, of met samenwerkingspartners vanuit de keten/je regio? Neem dan contact met ons op voor een combinatieticket. Je ontvangt dan een ‘groepsvoordeel’ van €100 per persoon. Stuur een mail naar info@managementproducties.com en geef aan dat het om een combinatie-inschrijving gaat voor de Studiedag Warmte in Wijken. Dan nemen we contact met je op.
We hebben met elkaar een flinke opgave om de gebouwde omgeving van het gas af te halen en om te zetten naar andere duurzame oplossingen. Laat zien dat jouw bedrijf hier belangrijke stappen in maakt en sluit je aan als partner tijdens de studiedag Warmte in Wijken.
We dagen je uit ’to partner up’!
Jouw voordelen
- Ga direct in gesprek met de betrokkenen
- Maak jullie nieuwe projecten, innovaties of diensten visueel
- Geef jullie naamsbekendheid een boost
- Richt je eigen ontvangsthoek in op de studiedag om op uitnodiging geïnteresseerden te ontvangen
Zie voor meer informatie onze pagina over ‘Partnerships‘ of neem voor alle mogelijkheden contact op met ons per e-mail, klik hier, of telefonisch op +31 10 435 04 77.
Mocht je bij nader inzien verhinderd zijn, dan kan je je altijd gemakkelijk en kosteloos laten vervangen door een collega. Als dat niet kan, kan je tot drie weken voor de bijeenkomst nog kosteloos annuleren (alleen schriftelijk). Daarna ben je het volledige deelnamebedrag verschuldigd. Als je je inschrijft binnen 3 weken voor het event, kan je niet meer kosteloos annuleren.
Impressie voorgaande editie? Bekijk het hiernaast!