Blog Goos Kant, deelnemer TransportDebat 2021
Afgelopen weken zijn we door de toestanden in Engeland weer zeer bewust hoe vitaal de logistiek is. Ook hier zijn er flinke uitdagingen: is het haalbaar om in 2025 in 30 binnensteden zonder uitstoot te beleveren en hoe is dit beeld voor 2030? Moet de energie-transitie in een hogere versnelling?
Op 28 september bracht Management Producties prominenten uit de logistiek samen voor een inspirerend debat over het transport van de toekomst. Hierbij werd telkens door de gastheren Frank Verhoeven en Alex van Breedam de mening van de zaal gevraagd op prikkelende stellingen. Dit leverde een goed beeld op hoe we ernaar kijken:
- Het duurt minstens tot 2024 voordat het goederenvervoer weer in een nieuw evenwicht is beland (Bart Kuijpers, 64% eens)
- Er blijven (bijna) geen middelgrote Nederlandse transportbedrijven over (Albert Jan Swart, 45% eens)
- Zero Emissie Transport moet in de versnelling (Hans Willem Cortenraad, 78% eens)
- Om lokaal te kunnen handelen heb je nationale kaders nodig (Michiel de Voogd, 84% eens)
- Zero Emissie JA, in 2030 NEE (Peter Leegstraten, 73% eens)
- Door de harde doelstellingen zal samenwerking en ketenintegratie in de sector pas echt van de grond komen. (Martin Vendel, 81% eens)
- Vervoerders/ carriers/transporteurs zullen hun toegevoegde waarde verliezen als de focus niet snel verschuift van assets naar technologie. (Lars Breedveld, 85% eens)
- Een gezamenlijke systeemverandering is noodzakelijk om een buitenlands ‘winner-takes-all’ scenario te voorkomen in de Nederlandse logistieke sector. (Ellen Lastdrager, 90% eens)
- Container logistiek naar het achterland vanuit de deepsea havens gaat de komende jaren moeten veranderen. (Wil Versteijnen, 100% eens)
- De aard en het karakter van de goederenstroom moet een veel dominantere rol krijgen bij de keuze van de modaliteit weg, water of spoor (Dirk-Jan de Bruijn, 83% eens)
Mijn eigen conclusie: veel werk aan de winkel, maar dat zijn ook de mooie uitdagingen in de logistiek, de supply chain, de digitale transitie en energie-transitie waar we het voor doen met elkaar.